HTML

Az igazság ára: A hazugsávizsgáló gépről

2008.03.06. 15:07 AZ IGAZSÁG ÁRA blogger

"Fontos, hogy nyugalmi állapotban legyen az alany?

Igen, nem mozoghat, nem beszélhet folyamatosan, csak igennel vagy nemmel válaszolhat a kérdésekre. Lényeges, hogy a vizsgálat minél ingerszegényebb környezetben folyjon.

Mennyire biztos az eredmény, hiszen a legtöbb ember már attól izgatottá válik, hogy egy gép vizsgálja állításait?

95-97%-os bizonyossággal tudjuk megmondani, hogy az illető igazat mond-e vagy sem. Elméletileg nem lehetséges a tévedés, mert a vizsgálatot személyes kérdésekre, zavarba ejtő kérdésekre, valamint kritikus kérdésekre osztjuk, és az ezekre adott válaszokból már tudjuk, melyek azok, amiktől a vizsgált személy zavarba jön. Az alap izgatottsági szint nem befolyásolhatja az eredményt. Annyi a buktatója, hogy csupán az érzelmi reakciókat tudjuk kimutatni, ami adott esetben nem feltétlenül a hazugsághoz kapcsolódik. A 4-5%-os tévedési faktor erre vonatkozik.

Be lehet csapni a gépet?

Mindig akadnak olyan emberek, akik próbálják átverni a hazugságvizsgálót. Számos módszer kering erről: nyugtató hatása alatt állnak a vizsgálatkor, mesterségesen ingereket keltenek, próbálják összezavarni a szerkezetet azzal, hogy össze-vissza válaszokat adnak. Ám ezeket rendszerint ki lehet szűrni. Egyetlen esetben lehet „átvágni” a gépet, ha az illető pszichopata, mivel a zavart elméjű embernek nincs hazugsághoz kapcsolódó érzelmi reakciója."

 

A teljes írás a Tv2 honlapján itt

Szólj hozzá!

Címkék: leírás hazugságvizsgáló polygráf

A bejegyzés trackback címe:

https://igazsagara.blog.hu/api/trackback/id/tr45368369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása